Yemek Tarifleri: Nar Ekşili Yaprak Sarma

Nar Ekşili Yaprak Sarma



Yeni bir sarma macerasıyla sizlerleyim. Pazı ve lahana sarması tarifi paylaştım, yaprak sarmasına sıra gelmemişti. Arkadaşım Güldoğan'ın verdiği yapraklar uzun bir süre balkonda bekledi. Bu yapraklar çok farklı. Tokatlılar alınmasın ama bu Ordu yaprağının damarları da hiç belli değil,  yumuşacık. Karadenizli yaprak+ Güneyli  iç = Süper bir lezzet :)

Malzemeler:
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4-5 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı karabiber (silme)
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 taze biber
  • 2 domates
  • 4 kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Asma yaprağı (tuzunun gitmesi için akşamdan ıslatılacak)
Sos malzemesi:
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 4-5 kaşık zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
Klasik zeytinyağlı sarma içi hazırladım: Soğanlar ince doğranıp, tencereye alındı. Üzerine zeytinyağı eklendi. Kısık ateşte güzelce kavruldu. Pirinçler bol suda yıkanıp, soğanların üzerine eklendi. 1-2 dakika çevrildi. Üzerine yarım bardak su ekledim. Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatıp, ince doğradığım yeşil biber, maydanoz, domates ve bütün iç malzemelerini ekledim, karıştırdım. Artık sarma içim hazır...
Yaprakların sap kısımlarını ayıklayıp, sardım. Tencereye dik bir şekilde dizdim. Tencereyi yan yatırarak dizmek çok kolay oluyor... Üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçasını sıcak suda eritip, tuz ve zeytinyağı ilave ederek sos hazırladım. Sarmaların üzerine gezdirdim. Suyunu ayarlayıp, dooğru ocağa. Kaynayınca hemen altı kısıldı ve suyunu çekip yumuşayana kadar pişti. 

0 yorum:

Yorum Gönder